Dana 18.09.2021. u Univerzitetskoj bolnici Foča održan je workshop ,,VATS u torakalnoj hirurgiji”. Udruženje endoskopskih hirurga BiH trudi se da radionicama, poput radionice održane u Foči, unaprijedi endoskopsku hirurgiju u BiH.

Predsjednik Udruženja endoskopskih hirurga BiH Samir Delibegović rekao je da se Udruženje endoskopskih hirurga BiH kontinuirano od svog osnivanja 2018.godine trudi da unaprijedi hirurgiju,odnosno endoskopsku hirurgiju u Bosni i Hercegovini.

,, Mi smo zadnje udruženje koje je formirano u Evropi, 2018.godine, ali imamo pomaka. U Bijeljini i Travniku imali smo radionice laparoskopskog tretmana preponske hernije i ta vrsta tretmana počela je da se primjenjuje u tim ustanovama. U junu je u Foči bio profesor Marko Zelić iz Rijeke i on pomaže razvoj kolorektalne laparoskopske hirurgije, a takođe profesor Tomaž Štupnik iz Slovenije zajedno sa domaćim hirurzima pokušava da etablira ovu vrstu procedure’’, rekao je Delibegović.

Tomaž Štupnik,načelnik Odjeljenja grudne hirurgije u Kliničkom centru u Ljubljani, održao je predavanje VATS u torakalnoj hirurgiji. Štupnik je rekao da je VATS  u posljednjoj deceniji mnogo napredovao, zahvaljujući čemu se pacijenti i nakon najtežih zahvata, kao što je operacija raka pluća,oporavljaju znatno brže.

,,To je revolucija u liječenju raka pluća, ogromne su prednosti, brz je oporavak. U Ljubljani polovina pacijenata izlazi iz bolnice nakon zahvata prvi ili drugi dan, što je sa otvorenom hirurgijom nekada bilo nemoguće, a onda i kasnije poslije mjesec dana, njihov kvalitet života bio je slabiji nego sada poslije endoskopskih operacija. Neki pacijenti  nam kažu , pa to i nije bila operacija, to me je mačka ogrebala i zaista ponekada se i ne vidi gdje su operisani’’, objašnjava Štupnik.

On navodi da je primjena VATS-a u Sloveniji počela 2008.godine, ali da ova oblast stalno napreduje.

,,To nije nešto što se završava, stalno se napreduje, uvijek dolaze nove tehnologije, koje naš posao prave jednostavnijim i bržim, tako da pravimo sve manji rez i manji invazivni zahvat za isti onkološki rezultat’’, istakao je Štupnik.

Načelnik Odjeljenja za hirurške grane Univerzitetske bolnice Foča Nenad Lalović rekao je da je, nakon radionice u junu o laparoskopskoj kolorektalnoj hirurgiji, ovo druga radionica u Univerzitetskoj bolnici Foča, čime nastoje da doprinesu napretku u liječenju pacijenata u Republici Srpskoj i BiH.

,, Zaista jedan veliki napredak u liječenju pacijenata iz Republike Srpske i Bosne i Hercegovine a takođe i jedan veliki napredak u razvoju hirurgije u našoj ustanovi,koji se bilježi kontinuirano iz dana u dan.Endoskopska hirurgija u našoj ustanovi počela je prije dugi niz godina prostim operacijama, a danas se rade visokosofisticirane kompleksne laparoskopske operacije”, rekao je Lalović.

Doktor Velibor Simetić, specijalista opšte i  grudne hirurgije Univerzitetske bolnice Foča, istakao je da su na ovoj radionici hirurzi iz Bosne i Hercegovine imali priliku da uče od jednog od najboljih evropskih stručnjaka iz te oblasti.I doktor Simetić  je na radionici održao predavanje i to o primjeni VATS-a u Univerzitetskoj bolnici Foča.

Dr Simetić je rekao da video asistirana torakoskopska hirurgija je minimalno invazivna hirurška procedura koja danas predstavlja najsavremeniji vid liječenja u grudnoj hirurgiji,koja podrazumijeva u suštini endoskopski tretman sa specijalnim instrumentima kroz male rezove na koži gdje na taj način se tretiraju patološki procesi na plućima,plućnoj maramici,zidu grudnog koša i medijastinuma. To je procedura koja je pokazala veliki benefit, kako za pacijente, tako i za hirurge i zdravstvenu ustanovu u kojoj se takve procedure izvode.

,,Veoma važna stvar u razvoju te vrste hirurgije bila je odluka Uprave da angažuje jednog od najboljih stručnjaka, docenta doktora Milorada Bijelovića sa Instituta za plućne bolesti iz Sremske Kamenice, čime su nam se otvorila vrata za usavršavanje. Grudna hirurgija se ranije u tom elektivnom smislu nikad u Foči nije radila, radili su se hitni operativni zahvati kod traumatizovanih pacijenata.Mi smo samostalno, zajedno sa našim konsultantom, u ovoj godini izveli već četiri ovakve operacije  i nadam se da će, uz konstantno usavršavanje, to biti standard u našoj ustanovi’’, rekao je dr Simetić.