Hirurgija jetre i pankreasa, stoma, i drugi hirurški zahvati na pacijentima – teme su 15. Simpozijuma Udruženja hirurga Republike Srpske i Hirurške sekcije Srpskog lјekarskog društva Srbije sa međunarodnim učešćem, koji se tradicionalno održava u Foči.

Jedan od predavača naučnog skupa, koji je okupio više od stotinu lјekara sa prostora Srbije, Republike Srpske, BiH, Slovenije, Mađarske i Japana, je i profesor japanskog Univerziteta Akita i vodeći hepatobilijarni hirurg, Arita Juniči.

Predstavio je prednosti korištenja intraoperativnog ultrazvuka u hirurgiji jetre.

-U pitanju je ultrazvučna tehnika uz primjenu intravenskog kontrasta u resekciji jetre i pankreasa. Ono što je specifično za ovu metodu jeste da se uz pomoć tog aparata mogu otkriti neke nove promjene kod pacijenata koje nisu otkrivene CT-om ili magnetnom rezonancom, dakle vrlo brza i efikasna metoda kojom se mogu otkriti promjene na jetri-pojasnio je Juniči.

Juniči, kojem je Medicinski fakultet u Foči svečano uručio potvrdu o statusu gostujućeg profesora medicine na srpskom i engleskom jeziku na ovoj visokoškolskoj ustanovi, izrazio je zadovolјstvo ukazanom prilikom da studentima i lјekarima Univerzitetske bolnice Foča, koja je nastavno-naučna baza Fakulteta, prenese svoje znanje, iskustvo i vještine u liječenju bolesti jetre, pankreasa i kolorektalnih karcinoma.

O elektrostimulaciji i hemioterapiji u liječenju primarnih i zloćudnih tumora jetre na junskim susretima hiruga u Foči govorio je profesor Univerzitetsko-koliničkog centra Ljublјana, Blaž Trotovšek.

-To je zapravo kombinacija upotrebe električnih signala i hemioterapije kojom postižemo u tumorskim ćelijama hilјadu puta veću koncentraciju nepoželјnih učinaka hemioterapije, a jako potentno djelovanje baš na mjestu koje želimo. To je jedna od metoda koju smo mi prvi uveli, a može da se primjenjuje svuda uz odgovarajuću opremu koja jeste dosta skupa, ali djelotvorna-pojasnio je Trotovšek.

Pred hirurzima Srpske i Srbije na Simpozijumu se našlo još devet praktičnih primjera s povpolјnim ishodom u liječenju pacijenata.

-Teme su jako korisne, praktične, one koje se korste u svakodnevnom hirurškom radu i ovo je još jedna prilika, kao i svake godine, da razmijenimo iskustva sa vodećim svjetskim ekspertima iz oblasti abdominalne, onkološke i drugih hirurgija, kao i da steknemo nove vještine, prijatelјstva i saradnju-kazao je član Organizacionog odbora Simpozijuma i direktor Univerzitetske bolnice Foča, Nenad Lalović.

Veliki značaj ovog skupa u Foči je da se u kontinuitetu razmijenjuju stručne i naučne ideje, smatra dekan Medicinskog fakulteta Dejan Bokonjić.

-Mislim da predstavlјa ozbilјan doprinos za sve koji slušaju, ima tu i studenata specijalizanata i oprobanih studenata i ovaj simpozijum i jeste dio strategije razvoja fakulteta-kazao je Bokonjić.

Od 2008. godine od kada je Foča domaćin Simpozijuma hirurga Srpske i Srbije, učestvovalo je više od 2.000 hirurga koji su se upoznali sa desetinama odličnih postignuća u operacionim salama.

Ocjene učesnika Simpozijuma svih ovih godina nepromijenje su- jedan je od najorganizovanijih i s najkvalitetnijim predavačima u ovom dijelu Evrope.

Učesnike trodnevnog Simpozijuma pozdravili su ambasador Srbije u BiH Ivan Todorov i zamjenica načelnika opštine Foča Vesna Rašević. Naučnom skupu prisustvovali su i predstavnici Ambasade Japana u BiH.