16 dana aktivizma borbe protiv nasilјa nad ženama, koja traje od 25. novembra do 10. decembra (Međunarodnog dana lјudskih prava), sprovodeći kampanje podizanja svijesti javnosti o ovom obliku nasilјa u Republici Srpskoj pod nazivom „Bijela vrpca – Muško NE nasilјu nad ženama”- nošenjem bijele vrpce čijim nošenjem se muškarci, u periodu od 25.11 – 10.12.2023. godine, priklјučuju ovoj značajnoj kampanji i time daju poruku javnosti, da se zalažu za okončanje nasilјa nad ženama i djevojčicama i „Stop nasilјu nad ženama- Nijedna žrtva više!”.

Gender centar – Centar za jednakost i ravnopravnost polova Republike Srpske ovogodišnjom kampanjom “Nijedna žrtva više!” ima za cilј podići svijest javnosti o ovoj vrsti nasilјa i ubistvu žene kao najsurovotijem obliku nasilјa nad ženom od strane muškarca.

Rodno zasnovano nasilјe jedan je od najrasprostranjenijih oblika kršenja lјudskih prava i narušavanja lјudskog dostojanstva. To je pojava sa kojom se suočavaju sve države i koja pogađa milione žena i ovaj problem je civilizacijski izazov svakog društva. Nјegova specifičnost u odnosu na ostale oblike nasilјa je ta što se uvijek pojavlјuje u zoni privatnosti, najintimnijoj sferi života, u kojoj bi svako trebao da se osjeća sigurnim. Najfatalniji ishod nasilјa nad ženama je femicid- ubistvo žene od strane partnera, stoga ovogodišnja kampanja nosi naziv “Stop nasilјu nad ženama – Nijedna žrtva više! Za siguran život svake žene”.