Na stručnom skupu u Foči pod nazivom „Savremeni pristup liječenju bola“, u organizaciji Medicinskog fakulteta, predstavljena je istoimena monografija u čijoj izradi je učestvovalo više profesora ove i visokoškolskih ustanova iz regiona.  Publikacija predstavlja dragocjen izvor informacija studentima medicine i stomatologije, doktorima, specijalizantima i svim zainteresovanim za tu oblast, ocijenjeno je na skupu.

Novi udžbenik Medicinskog fakulteta na 350 stranica sadrži, između ostalog, sveobuhvatan pregled najčešćih, ali i rijetkih bolnih sindroma u području kliničke neurologije, dentalne medicine i omogućuje naučnu podlogu za razumijevanje patofiziologije bola, usmjeravajući ljekare prema optimalnoj obradi pacijenata sa boli.

U izradi je učestvovalo 14 autora i 43 koautora različitih specijalnosti. Jedan od urednika i autora je i profesor Medicinskog fakulteta Foča Sanja Marić.

-Svi su iz različitih uglova i različitih specijalnosti predstavili svoja viđenja bola. Tako da smo se dotakli i fiziologije bola, neurobiologije, genetike, zatim liječenje bola iz ugla anesteziologa, potom iz ugla hirurga, onkologa, neurologa, pedijatara-rekla je Marićeva.

Stručni skup o pristupima liječenja bola prava je prilika za promociju ove monografije koju mogu da koriste i ljekari i studenti, rekao je dekan Fakulteta, Dejan Bokonjić.

-Savremena monografija, multidisciplinarna, pokriva različite oblasti, jedna izvrsna knjiga za sve, i za studente, jer je prikazano kako se bol tretira od najprostijih do najtežih stanja, za specijalizante i subspecijalizante jer pokazuje kako se uopšte ponašati i liječiti bol, a vrlo važan aspekat je i prepoznavanje i gradiranje bola što je u knjizi jako lijepo prikazano-kazao je Bokonjić.

Na stručnom skupu moglo se čuti da je glavobolja postala najraširenija boljka modernog čovjeka. Ponekad je rješenje potpuno jednostavno, dok se za trećinu glavobolja može reći da su ozbiljne i da zahtijevaju ili hitan tretman ili multidisciplinarni pristup liječenju.

-Pravilan pristup liječenju jeste postaviti tačnu dijagnozu. Liječi se bol u trenutku kada se javi, to  znači liječite napad glavobolje, kada su u pitanju primarne glavobolje. Drugi pristup jeste profilaksa, to znači sprečavate novi napad, pri čemu se mnogo paženje usmjerava i na provocirajuće faktore. Neke možete da regulišete, a neke ne, kao što je menstruacioni ciklus na primjer, ili loše držanje tijela, koje se može riješiti, stres na poslu kod glavobolje tenzionog tipa, ili pušenje cigareta kod klaster glavobolje. U suštini voditi pacijenta sa glavoboljom, predstavlja ozbiljan zadatak-pojasnio je Nenad Milošević, subspecijalista medicine bola iz Kosovske Mitrovice.

Ništa manje prisutan u današnjici jeste i orofacijalni bol, odnosno bolno stanje povezano sa tvrdim i mekim tkivima glave, lica, vrata i usne šupljine. Ovu temu posebno je obradila profesor studijskog programa Stomatologija na Medicinskom fakultetu u Foči, Irena Mladenović.

-Oblast kojoj sam se posebno posvetila jeste genetska i farmakogenetska komponenta, odnosno koliko su pojedinci u populaciji predodređeni da zahvljajući tim nekim varijabilnostima u genomu, odnosno genskoj komponenti, koliko postaju skloniji ka razvoju bola uopšte-rekla je Mladenovićeva.

 

O nefarmakološkim metodama liječenja bola govorio je vanredni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, Drago Đorđević.

-Masaža je na svim meridijanima prvi i spontani refleksni mehanizam liječenja bola. Prema najstarijim zapisima iz istorije medicine, još iz 637. godine postoji dokument gdje se spominje, osim refleksne masaže i akupunktura, akupresura, odnosno digitopresura, i mnoštvo drugih metoda prvenstveno herbalne terapije u liječenju bola-rekao Đorđević.

Dvodnevni stručni skup i promocija monografije pod nazivom „Savremeni pristup liječenju bola“ u nizu su događaja i aktivnosti koje Medicinski fakultet Foča organizuje povodom trideset godina postojanja i rada.

 

Izvor: radiofoca.com