Crvenilo, svrab i suzenje očiju, curenje nosa, kijanje, kašalј, svrab grla, glavobolјa i otežano disanje neki su od alergijskih simptoma zbog kojih u ove prolјećne dane mnogi traže pomoć lјekara. Reakcija na alergene u vazduhu poslјednjih godina učestala je i među Fočacima.

Na pojavu alergije utiču faktori poput klimatskih promjena, veće koncentracije čestica alergena u vazduhu, ubrzanog načina života, loših životnih navika, te prekomjerne upotrebe antibiotika. Sve to doprinosi poremećaju crijevne flore kao važnog elementa odbrambenog sistema organizma, pojašnjava dermatovenerolog Univerzitetske bolnice Foča Miloš Divjak.

U prolјeće je najzatuplјeniji polen trave. Pošto cvjetanje trave traje od aprila do septembra najveći broj pacijenata se javlјa zbog alergije na ovu vrstu polena. Cvjetanje drveća je kraće, pa su alergije na polen drveća znatno manje zastuplјene, dok je u poslјednje vrijeme kao alergen zastuplјen i korov trave koji se javlјa u avgustu i septembru-naveo je Divjak.

Vrsta alergena i sklonost na alergije utvrđuju se prik-testom, poznatim kao kožni alergijski test.

Za kratak period možemo da saznamo da li je pacijent alergičan na polene. U slučaju da je test pozitivan savjetuje se obavezan pregled alergologa. Ukoliko uz to pacijent ima simptome kao što su kijanje, kašalј, zapušen nos ili bistar sekret iz nosa potrebno je konsultovati otorinolaringologa i po potrebi pulmologa-rekao je Divjak.

Osobama kod kojih je dokazana alergija na polen Divjak savjetuje da se ne izlažu velikoj količini alergena. Tegobe će, kaže, biti manje, ukoliko se u periodu visoke koncentracije polena u vazduhu izbjegava boravak na otvorenom.

Ne preporučuje se boravak na rascvjetaloj livadi, a u svim prilikama nakon povratka kući treba oprati kosu i istresti odjeću, jer se polen prenosi vjetrom. Tokom prolјetnih i lјetnih dana prozore treba zatvarati tokom dana, a noću provjetravati prostorije.  Za vrijeme vožnje automobilom preporučuje da prozori budu zatvoreni-kazao je Divjak.

Među preporukama je i da se lijekovi ne uzimaju bez savjeta lјekara. Odgovarajuće, poput antihistaminika, lјekari propisuju preventivno.

Imamo preventivne mjere zaštite, ali ukoliko one ne pomažu onda se počinje terapija sa minimalnom dozom antihistaminika, koja se postepeno povećava. Drugi lijekovi su kortikosteroidi i oni se mogu koristiti kod, na primjer, alergiskog rinistisa za lokalnu upotrebu, u obliku spreja za nos. Veoma dobra je i imunoterapija-rekao je Divjak.

Prema statistici, 25 odsto ukupne svjetske populacije boluje od neke alergijske bolesti. Ako se na vrijeme krene sa liječenjem smanjuje se rizik od ozbilјnijih poslјedica po zdravlјe, poručuju lјekari.

Izvor Radio Foča.