Bolnice u Republici Srpskoj raspolažu sa modernom laparoskopskom opremom zahvaljujući kojoj se izvode najsloženiji operativni zahvati, ocijenjeno je na čestrnaestom simpozijumu hirurga RS i Srbije koji je u Foči okupio eminentne stručnjake regiona. Tokom trodnevnog skupa hirurzi sa prostora bivše Jugoslavije razmijenjuju iskustva i saznanja o oboljenjima i savremenim metodama liječenja kojima se bavi hirurgija.

Hirurgija u Republici Srpskoj napreduje svaki dan. Tome u prilog idu investicije u zdravstveni sektor i otvaranje novih bolnica, ulaganje u opremu i edukaciju zdavstvenih radnika, konstantovano je na simpozijumu.

Šef katedre za hirurgiju Medicinskog fakulteta u Foči Nenad Lalović ističe da hirurzi nastoje da prate svjetske trendove. Znanje ne manjka, a rezultati su vidljivi.

Danas je trend da se sve operacije u oblasti abdominalne hirurgije i onkološki izvode mini invazivnim, laparoskopskim i u svijetu robotskim pristupima. Ljekari Univerzitetske bolnice u Foči svih hirurških grana kontinuirano se usavršavaju u Srbiji i u zdravstvenim centrima u Evropi, tako da su dobro edukovani-rekao je Lalović.

Pozitivne primjere hirurzi ističu i kroz saradnju sa kolegama iz regiona posebno kod zahtjevnih operacija. Česti su i na usavršavanju u slovenačkim bolnicama.

Trudimo se da ih uvedemo u nove procedure koje su kod nas već odavno standardne. Prevashodno dolaze na laparoskopske škole koje su kod nas ustaljene i u ovom dijelu Evrope ih nema niko osim nas. Dosta kolega iz Srpske je bilo već kod nas, nadam se da će još mladih biti na edukaciji-rekao je Radenko Koprivica iz Opšte bolnice Murska Sobota, Slovenija.

Četrnaesti simpozijum hirurga Srpske i Srbije i ove godine daće odgovore na brojna pitanja o uvođenju novih metoda u savremenoj hirurgiji. Organizatori kažu da se svake godine sve više učesnika interesuje za usvajanje znanja i razmjenu iskustva.

Pravimo dobre odnose, dobre kontakte sa kolegama, da bismo sutra, ukoliko budemo imali neki problem, pomagali jedni drugima, da se možemo uvijek konsultovati, osloniti jedni na druge i upravo je to misija ovih susreta u Foči-rekao je predsjednik Udruženja hirurga RS, Siniša Maksimović.

Mislim da ovo vredi da se ljudi vide, podele iskustva, jer nama je pacijent svetinja i svi se borimo za njegov život. Ako je njemu dobro, svima nama je dobro-rekao je predsjednik Srpskog ljekaraskog društva Beograd, Vasilije Jeremić.

Fočanske dane hirurgije, na kojim se od 2008.godine usavršavalo skoro 2.000 hirurga i ljekara drugih specijalnosti, sa Udruženjem hirurga i Srpskim ljekarskim društvom, organizuju Medicinski fakultet i Univerzitetska bolnica Foča.

IZVOR RADIO FOČA !