Faktori rizika zbog kojih od karcinoma dojke obolijeva sve više žena, način izlječenja ove bolesti i prevencija, samo su neke od tema sa kojima su se građani Foče upoznali na predavanju „Rano otkrivanje karcinoma dojke-put ka izlječenju“, koje su organizovali Centar za kulturu i informisanje, Opština Foča i Univerzitetska bolnica Foča. U svijetu, ali i u Republici Srpskoj sve više žena obolijeva od karcinoma dojke, koji je najčešći malignitet kod žena. Redovan skrining dojke i redovni pregledi ultrazvukom, kao i samopregledi, pored zdravog stila života, najvažni su za prevenciju ove bolesti ili njeno rano otkrivanje.

U Republici Srpskoj, za sada, ne postoji organizovan skrining program za prevenciju karcinoma dojke ali ni drugih malignih bolesti, kaže hirurg-onkolog Nenad Lalović.

„Skrinig program omogućava da se bolest otkrije u ranom stadijumu što pacijentima nudi znatno veću šansu za izlječenje a i troškovi liječenja su mnogo manji. Кada je u pitanju karcinom dojke, ako se bolest otkrije u prvom stadijumu, petogodišnje preživljavanje je preko 95 odsto, a u četvrtom stadiju preživljavanje je između 25 i 30 odsto. Кod nas još nije zaživio skrining program, gdje su pacijenti obavezni da dođu na pregled a sve u svrhu prevencije, ali nadamo se da će uskoro zaživjeti skrinig program za sve tumore“, rekao je Lalović.

Svi građani samoinicijativno mogu obaviti mamografske i ultrazvučne preglede u fočanskoj bolnici. Žene starije od 40 godina trebale bi svake dvije godine raditi mamografiju, a mlađe žene ultrazvuk dojki jednom godišnje, dodaje Lalović:

„Pacijentkinje koje imaju veći rizik za nastajanje karcinoma dojke trebaju i ranije da se jave na ultrazvučni pregled. Pozivam sve građane Foče i regije da dođu na preventivne preglede a Univerzitetska bolnica u Foči je dostupna za sve vrste pregleda dojke. U ambulantama su pacijentima svakodnevno dostupni hirurzi koji su obučeni za preglede za sve vrste maligniteta“.

U Univerzitetskoj bolnici u Foči svi pacijenti mogu uraditi ekspertski ultrazvuk dojki koji je značajan za prevenciju i rano otkrivanje bolesti, istakla je na predavanju internista- onkolog Jelena Vladičić Mašić:

„Pacijentkinje koje već imaju dijagnostifikovan karcinom dojke, ali i pacijentkinje koje nemaju nikakvih zdravstvenih problema mogu preventivno da urade ekspertski ultrazvuk dojki, a neophodno je samo da se zakažu na Odjeljeu radiologije Univerzitetske bolnice Foča“.

Svrha prevencije i ranog otkrivanja bolesti je izlječenje koje je kod karcinoma dojke moguće u velikom broju slučajeva ako se bolest otkrije u prvom stadijumu. Međutim, kada se bolest otkrije u kasnom stadijumu, šanse za izlječenje su male, slažu se onklozi.