Trinaesti simpozijum hirurga RS i Srbije sa međunarodnim učešćem okupio je u Foči više od stotinu hirurga iz regiona koji će tokom trodnevnog skupa razmijeniti iskustva i saznanja iz oblasti hirurgije, kao i najnovije dijagnostičke i terapijske metode. Fočanske dane hirurgije, na kojima se od 2008. godine usavršavalo na hiljade hirurga i ljekara drugih specijalnosti iz Evrope i svijeta, sa Hirurškom sekcijom Srpskog lekarskog društva Beograd i Udruženjem hirurga Republike Srpske organizuju Medicinski fakultet i Univerzitetska bolnica.

Poslije tri godine pauze, uzrokovane epidemijom virusa korona, eminentni hirurzi regiona ponovo su u Foči. Kroz osam stručnih predavanja razmijeniće iskustva o onom što su prethodno radili i onom što je urađeno u vrijeme pandemije.

Ovo je način da sa našim kolegama razgovaramo, podijelimo iskustva, da ono što smo ranije znali obnovimo, a ono što nismo da saznamo i naučimo. Mnogo očekujemo od naših kolega iz Srbije, oni nam svesrdno pomažu, posebno kada naši ljekari svoje specijalizacije obavljaju u ustanovama u Srbiji, nakon čega su spremni za vođenje savremene hirurgije-rekao je predsjednik Udruženja hirurga Republike Srpske, Siniša Maksimović.

Hirurzi regiona tokom pandemije virusa korona nisu stajali. Obavljali su svoj posao profesionalno i časno. Stizali su i da usvajaju savremene metode liječenja, ocjenjuje predsjednik Hirurške sekcije Srpskog lekarskog društva iz Srbije Srbislav Knežević.

Nismo zaostajali sigurno, pratili smo trendove. Ima mnogo novih stvari, novih pristupa uopšte u hirurgiji, moramo to pratiti i uspevamo u tome. Ima dovoljno kadra, dovoljno entuzijasta, dovoljno mladih ljudi, nadam se da nećemo zaostajati za svetom-kazao je Knežević.

Do sada su na simpozijumu u Foči učestvovali vodeći svjetski ekpserti iz oblasti digestivne, torakalne i onkološke hirurgije. Zahvaljujući razmjeni iskustava uvedene su brojne naprednije prakse u operacione sale. Ove godine u fokusu je i mini invanzivna laparoskopska hirurgija, koja se uspješno primjenjuje u Univerzitetskoj bolnici u Foči i drugim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj.

Hirurzi Srpske, uz podršku menadžmenta ustanova i Ministartsva zdravlja, konstatno podižu nivo hirurgije. Ima tu još mnogo da se radi, jer danas u svijetu mini invanzivna laparoskopska hirurgija je standard, sev se više radi i govori o robotskoj hirurgiji. Da biste došli do tog nivoa morate da laparoskopsku hirurgiju podignete na viši nivo, kako biste išli dalje-istakao je rukovodilac Katedre za hirurgiju na Medicinskom fakultetu u Foči, Nenad Lalović.

Eminentni trodnevni naučni skup otvorio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić. Naglasio je da razvoj medicinske nauke u Srpskoj neće stati zahvaljujući i ovakvim naučnim skupovima i inovativnom i predanom radu vrhunskih ljekara u svim oblastima medicine.

 

 

Simpozijum će dati jedan značajan doprinos hirurškoj struci. Predstavićemo neke od naših stvari koje smo uradili, jer ima dosta naših mladih hirurga koji uvode nove metode. Mi smo, naslanjajući se na novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, otvorili jedan prostor telemedicine, mobilne medicine, digitalizacije, robotike, tako da je to sve ono što nas očekuje za razvoj u narednom periodu-naveo je Šeranić.

Simpozijum u Foči jedan je od najvećih skupova hirurga na ovim prostorima, koji umnogome doprinosi usavršavanju kadrova, kao i liječenju pacijenata na prostoru cijele bivše Jugoslavije.

Izvor Radio Foča.