Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић данас је у Универзитетској болници Фоча званично отворио ангио салу – савремени центар за дијагностику и лијечење срчаних и обољења крвних судова у којем ће се примјењивати сва расположива достигнућа у области интервентне кардиологије, а у који је Влада Републике Српске уложила више од два милиона КМ.

Захваљујући ангио сали пацијенти из Фоче који су имали срчани удар неће се више, због уградње стента, транспортовати у Универзитетски клинички центар у Бањалуку.

Министар Шеранић је навео да ова ангио сала представља дио мреже за лијечење кардиолошких обољења у Бањалуци, Бијељини и Фочи, планираних у овом четворогодишњем мандату, а тако да овом услугом буде покривена цијела територија Републике Српске.

“Остаје нам дио посла, који рачунамо да ћемо завршити до краја године, а тиче се кардиохирургије у Бањалуци”, рекао је министар Шеранић након отварања овог центра за збрињавање пацијената са акутних имфарктом миокарда у фочанској болници.

Он је додао да је уз два милиона КМ у ангио салу, отприлике једнако новца уложено и у реконструисани објекат неурологије који је министар, такође, данас обишао.

“Опремање и модернизацију Универзитетске болнице у Фочи настављамо даље. Оно што смо зацртали на почетку, уз ангио сале даље радимо ургентни блок, једнодневну и дводневну хирургију, то је нешто што треба да имају болнице у Српској”, истакао је министар Шеранић.

Начелник Одјељења за кардиологију УБ Фоча Милица Кунарац рекла је да се до сада недостатак ангио сале рјешавао примјеном фибринолитичке терапије, након чега би пацијент, унутар 12 часова од доживљеног срчаног удара, био транспортован у Бањалуку.

“Захваљујући изузетној сарадњи са колегама са интервентне кардиологије у Бањалуци, успјели смо да спасемо велики број живота, смањимо морбидитет, морталилет, трајну инвалидност. Некада су се инфаркти миокарда лијечили 21 дан, а данас их пуштате након три дана са уграђеним стентом да се врате породицама и нормалном животу”, рекла је Кунарац.

Она је истакла да ће отварање ангио сале омогућити импонзантну динамику развоја интервенте кардиологије у овој здравственој установи.

“Имамо још четворо младих колега који су жељни учења и доказивања”, навела је Кунарац.

Она је додала да у Европи годишње умре 1.800.000 људи од неког облика коронарне болести, што је 20 одсто од свих узрока смртности, те да је огроман значај оваквог напретка у дијагностици и третману коронарне болести.

Директор Универзитетске болнице Фоча Радмил Марић рекао је да је ово један од најзначајнијих тренутака у историји установе. Он је навео да Министарство ради свој посао,  да би сваком становнику Републике Српске омогућило све врсте медицинске заштите.

“Морам захвалити и онима који су прије двадесетак година почели да раде једну врсту ангиолошке дијагниостике, а то су пејсмејкери. Мислим да је ова болница, захваљујући томе, уз добру васкуларну хирургију, радиологију, кардиологију и све остале сегменте заслужила овакав објекат. Врло брзо ћемо кренути са радом, нема потребе да чекамо, Универзитетски клинички центар нам стоји на располагању са кадровима”, рекао је Марић.

У Универзитетској болници Фоча ускоро се очекује усељење и у реконструисани павиљон Б1 у којем ће на услизи пацијентима бити модерно опремљана одјељења за неурологију, оториноларигологију и офталмологију.